SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

...pe teme radioamatoricesti

SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 24 Mar 2013, 01:59

SOTA (Summits On The Air) este termenul prin care este definit radioamatorismul practicat de pe varfuri de munte, domeniu relativ recent introdus in lumea Ham Radio de catre britanici, in anul 2002. In acesti 10 ani, miscarea SOTA a avut cea mai mare crestere din radioamatorism, ajungand ca importanta intre primele trei activitati specifice dupa IOTA (Islands On The Air) de la care s-a si inspirat de fapt si WFF (World Fauna & Flora).
Exista mai multe tipuri de radioamatori implicati in SOTA:
- activatorii - cei care se catara pe varfuri de munte si realizeaza de acolo legaturi radio, si
- chaserii - cei care vaneaza de acasa activarile SOTA.
Toate legaturile realizate in programul SOTA se inregistreaza pe site-ul dedicat http://www.sotadata.org.uk/ unde fiecare activator sau chaser isi face un cont personal si isi declara legaturile. Pe baza acestora se intocmesc clasamente si se pot obtine chiar titluri si diplome.
Regulile sunt foarte clare si precis definite, ele putand fi consultate pe site-ul http://www.sota.org.uk/.

Ar mai fi ceva de spus in ceea ce priveste echipamentul necesar pentru activatori: cel mai important lucru atunci cand pleci catre un varf de munte intr-o expeditie SOTA este GREUTATEA echipamentelor radio duse cu tine. De aceea, proiectarea si configurarea este esentiala: statii cat mai usoare dar totusi cu o putere de emisie rezonabila, antene cat mai performante si de mici dimensiuni, si mai ales acumulatori cat mai usori. Rapiditatea si usurinta cu care se instaleaza echipamentul este un alt element important, mai ales atunci cand vremea este capricioasa (obisnuitii muntelui stiu cat de repede se schimba vremea pe munte, uneori de ordinul minutelor).

Personal am debutat in SOTA total din intamplare, in anul 2011, conform principiului "... noroc sa ai" :lol: Fiind in Austria in concediu de vara si avand la mine o statie portabila de ultrascurte cu o antena de masina adaptata pe ea, s-a intamplat sa ajung pe un varf SOTA important si extrem de greu accesibil vara (deschis publicului doar 2 zile pe sezon, in timpul unui festival alpin) si sa realizez de acolo cateva legaturi radio exact in ziua in care in Europa se desfasura SOTA Day... Si asa am devenit primul radioamator care a activat vreodata varful respectiv (Kreuzkogel, 2.686m). Ulterior, studiind si afland mai multe despre SOTA am devenit un fan al acestui program, activand si alte varfuri, unele din ele pentru prima data in istoria lor.

SOTA inseamna sanatate, natura, aer de munte, miscare si nu in ultimul rand radioamatorism. Inseamna a face ceea ce nu multi pot sa faca. Inseamna a imbina in mod fericit pasiunea pentru munte cu cea pentru statiile radio. Va invit sa ne povestim aici intamparile din SOTA si, de ce nu, sa ne auzim in frecvente cu apelativul "CQ Sota, CQ Sota".
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde yo2mtg » 31 Mar 2013, 20:49

Alaturi de cei cu WFF si SOTA are farmecul si placerea unei noi activari, mai ales pt ACTIVATOR !!
Nu pot decat sa apreciez aceasta "miscare' si sa o sustin prin QSO-uri si desigur postarea pe cluster.
yo2mtg
 
Mesaje: 47
Membru din: 23 Mar 2013, 22:33

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 06 Apr 2013, 22:07

Astazi am vanat SOTA cu folos: EA3/BC-015 activat de EA3HP/P si HA/ND-009 activat de HA3LV/P.
Am studiat putin statistica activarilor, cine - ce - si pe unde, si statistica spune ca este cel mai intelept sa activezi SOTA in 40m si eventual in 20m daca nu merge antena mai jos.
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 15 Iul 2013, 23:08

In curand se lasa cu noi activari SOTA. Din motiv de LENE CONGENITALA (HI) nu mai traduc textul postat pe varii site-uri, ci il las asa, intelegeti voi ce scrie acolo intr-o aproximativa limba romgleza.

Between 18th and 21st of August, 2013, I intend to activate 4 peaks in OE/SB area. Depends on the weather, there will be two days with hikings & SOTA activations. On the first day I want to activate again OE/SB-163 Fulseck (2035m) and OE/SB-166 Kreuzkogel (2027m) near Dorfgastein. On the second day I want to activate two new peaks near Zell-am-See: OE/SB-179 Schmittenhohe (1965m) and OE/SB-202 Schrambachkopf (1858m). This year I will work with my new manpack, consist of Kenwood TS-50S + LDG AT-100Pro2 + 2 x Yuasa 12V 8,5Ah. As antennas, surely will be the new dipole made with 2 x telescopic MFJ1977 and maybe an inverted L raised on a 7m fishpole. Targeted bands: 40m & 20m, most probable frequencies around 7.152MHz and 14.252MHz.
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 19 Aug 2013, 22:14

Prima zi de SOTA in muntii din OE a fost excelenta: 20 de QSO-uri de pe OE/SB-166 si 50 de QSO-uri de pe OE/SB-163 in benzile de 40 si 20m. Verticala de 13,5m bobinata pe undita de 7m a functionat impecabil. Vremea a fost perfecta: 27 de grade cu cer usor innorat, vant slab numai bun sa te racoreasca in bataia soarelui si nici un semn de ploaie. Propagarea a fost mai slaba catre estul Europei, insa superba catre vest, in special catre UK si EA de unde am primit frecvent controale 5/9. Acumulatorii erau inca incarcati dupa 70 de QSO-uri, semn bun. Singurul punct mai slab ramane UnUn-ul melelistic de pe manpack: dupa primele 30 de QSO-uri de pe varful al doilea s-a incalzit destul de tare si la 100W a inceput sa dea rateuri. Am redus puterea la 50W si totul a reintrat in normal, cu pretul unor controale mai modeste pe final. Manpack-ul s-a dovedit a fi comod de carat, desi greutatea lui complet echipat depaseste 12kg. A mai existat si un rucsac mic (laptop, aparat foto, logbook, apa de baut) purtat pe piept, precum si undita + suport carate intr-o mana. Pentru distante nu mai mari de 3~5km este OK aceasta configuratie, insa nu recomand pentru distante mari.
Ce urmeaza? A doua zi de activari va fi decalata, intrucat maine (20.08) se anunta ploi abundente in zona Zell am See. Insa prognoza pentru miercuri 21.08 este favorabila, asa ca va astept sa ne auzim in frecvente dupa ora 9:00 UTC (12:00 ora Romaniei). 73!

SOTA_OE_SB_166.jpg

SOTA_OE_SB_163.jpg
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 22 Aug 2013, 02:56

A doua zi de SOTA in OE a inceput cu un "start rece" si la propriu (6 grade la 2.000m + nori grosi de ploaie) si la figurat (propagare de cacao) asa ca primul varf OE/SB-202 s-a marcat la limita, cu doar 4 QSO-uri facute cu cei care se auzeau strigand prin benzi. Am strans giurumelele si m-am mutat pe varful nr.2, OE/SB-179. Intre timp norii s-au risipit si odata cu soarele a revenit si propagarea in 20m, asa ca dupa cateva apeluri in frecventa s-a adunat si pile-up-ul implicit: 32 de QSO-uri. Aceleasi directii de propagare ca si in prima zi: vestul EU. Concluzia la final de calatorie in OE: obiectiv SOTA realizat 100%.

SOTA_OE_SB_179.jpg
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 02 Oct 2013, 11:50

Sambata 28 septembrie am prestat pentru prima data SOTA in YO. De data asta am facut echipa cu Zoli YO2BP, pasionat si el de SOTA si un bun telegrafist. In felul acesta, echipa a fost capabila sa ofere QSO-uri SOTA atat in SSB cat si in CW, pentru toate gusturile.
Dimineata a inceput cu plecarea la ora 7 catre Arad - Ineu - Moneasa, dar a fost pierduta in zadar cautand un drum forestier ce ar fi trebuit sa ne duca pe varful Izoiu YO/WC-008. Din pacate, drumul forestier ce pleaca din Moneasa, destul de bun dealtfel, se ramifica treptat in multe alte drumuri secundare si nu exista nici un marcaj clar. Iar drumul care parea sa fie cel mai circulat (si ca urmare cel bun) se termina brusc intr-un copac cazut perfect de-a latul drumului.
Stop joc, schimbat directia catre Runcu YO/WC-019, revenit la iesirea din Moneasa si cotit la stanga pe DJ 792B care face legatura intre Moneasa si Vascau si are aprox. 24km. DJ, adica Drum Judetean. Teoretic. Ca practic, chestia ceea cu ambitii de drum era de fapt un raposat-spre-mumificare drum forestier, care pe largi portiuni a suferit un downgrade la ceva gen track de off-road extrem, cu bolovani cat mingea de fotbal si santuri sapate de apa de pana la 50cm, de obicei in mijlocul "drumului".
Saracul VW Passat a suportat cu stoicism toti bolovanii care l-au pocnit pe dedesubt, a suportat cu succes din ambreiaj pantele facute in viteza 1, si undeva pe la primele ceasuri ale dupa-amiezii si pe la jumatatea drumului ajungem la prima locatie, varful Runcu. S-a prestat desfasurarea antenelor (dublu dipol inverted V pentru 40 si 20 metri) cat si a ancorelor pentru pilon, montat Icom IC-7000 + tuner LDG AT-7000 + akku LiPo 20Ah, setat puterea la 30W si Zoli a inceput activarea cu CW in 20m. Totul in mijlocul unui razboinic trib de furnici imense, locuitoare a unor musuroaie de 50cm inaltime. Care si-au exprimat recunostinta pentru tulburarea linistei publice prin muscaturi la fiecare ocazie - HI. Dupa un sfert de ora, schimb de locuri si am prestat pile-up in 20m SSB. Propagare buna catre vestul Europei, controale pentru noi de 5/9 si chiar 5/9+ uneori. Singurul indicativ YO lucrat a fost Nelu YO2LGH, care probabil se auzea pe direct la un 5/5.

e9a01dba4cd846c20ca3180ae2952813.jpg


Strangem tot inventarul in viteza, degustam a doua jumatate a drumului de cosmar cu aceeasi piosenie si ganduri de viata buna la adresa savantului care a declarat acel drum ca fiind Judetean, facem un ocol de 180 de grade dreapta prin Vascau si ne indreptam catre satul Camp Moti, in directia varfului Rontaru YO/WC-016. Asfaltul se termina in mod previzibil inainte de satul de mai sus, iar bolovanisul care urmeaza concureaza cu succes ba chiar si intrece grozavia indurata anterior intre Moneasa si Vascau. Karma negativa, ce sa-i faci... Ajungem pe varf cand deja soarele se pregatea sa faca un QRNani, intindem in graba antenele fara sa ne mai pese de estetica lor (Gizas, ce stramb a iesit pilonul!) si repetam procedura de la pranz cu QSO-urile: Zoli CW 20m apoi eu SSB 20m. Ultimele QSO-uri le fac aproape pe intuneric, imi cer scuze de la cei care inca mai erau in frecventa explicandu-le problema si reusim performanta sa strangem totul pe pipaite in 15 minute.

8b23a670bdac1cc071e5ae066ac13306.jpg


Cireasa de pe tort a fost, evident, coborarea inapoi la masina cu lanternele pe intuneric si coborarea pe bolovanis la lumina xenoanelor. Se cam uita lumea ca la OZN la noi, dar astea sunt deja detalii. Ajungem la o benzinarie undeva inainte de Varfurile, oprim pentru prima masa a zilei in jurul orei 22 (nah, n-a fost timp mai devreme pentru asa ceva...) dupa care ne indreptam via Ineu - Arad catre Timisoara, unde ajungem la ora 01 din noapte, la aproape 24h de la plecare. Cu promisiunea ferma ca la urmatoarea activare sa facem cumva sa existe o masina de teren 4x4 in peisaj, ca altfel toata povestea asta devine sport extrem.
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde zoli/yo2bp » 14 Oct 2013, 15:26

S.O.T.A. – YO/MC-026
Pana in aprilie 2013 nu am luat parte la activitatile SOTA, chiar daca am participat - ajutandu-l pe Adrian /YO3HJV- la crearea asociatiei S.O.T.A .- YO. Si poate ca nici nu o faceam daca amicul bizzu/yo2msb , nu mi-ar fi reprosa- asa mai “fin” - neparticiparea mea de pana acum! Si cum proverbul zice ca “pofta vine mancand” am inceput si eu sa fac pe “chaser-ul”. Fara sa-mi dau seama cat de mult mi place- am reusit in cca. 6 luni sa lucrez cu activatori de pe > 1000 de summit-uri ! Asa ca a venit si vremea unei activari SOTA. Impreuna cu YO2LGH si YO2LSG am perfectat prima noastra “iesire/activare” pe Vf.Straja 1869m YO/MC- 026. A fost pentru prima oara cand am simtit o mare multumire de sine : prima activare SOTA. In primul rand, din cauza lipsei de INFO exacte am avut de efectuat o ascensiune …nu chiar foarte usoara ,cu rucsacurile incarcate de haine, mancare , statii si antene –un urcus de vreo 2 ore/cca.450m alt./ Vremea splendida de pe varf ne-a facut sa uitam efortul depus la urcare si am trecut repede la ridicarea antenei . Nu ne-am asteptat ca pile-up-ul sa fie atat de mare: s-au lucrat 2…3 statii/minut. Din pacate drumul de coborare fiind la fel de lung ca cel de la urcare /hi !/ a trebuit sa scurtam activarea la cca 1 ora si 30 de minute. Ne-am intors la cabana inca inainte de a se innopta si am servit “pranzul”cu o pofta deosebit de mare, poate chiar din cauza reusitei noastre.
La urmatoarele activari sper …sa “iasa” si mai bine , 73 !
zoli/yo2bp
 
Mesaje: 2
Membru din: 14 Oct 2013, 15:03

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde zoli/yo2bp » 14 Oct 2013, 15:30

RE: S.O.T.A - Ce se mai poate spune despre….
Chaserii = cei care vaneaza statiile SOTA de acasa, din shack-ul cald , linistit si extrem de comod au fost numiti -in gluma- Shack Sloths- adica vanatorii lenesi din shack…hi !
Activatorii= au fost numiti insa- Mountain Goats- adica capre de munte , si evident ca acestia trebuiesc apreciati nu numai pentru ca le place ascensiunea si sa admire privelistile extraordinare ale inaltimilor ci si pentru efortul depus in activarile cu vreme urata: ploaie, ninsoare, furtuni…
As vrea pe aceasta cale sa-l “contrez” putin pe amicul yo2mtg, spunand ca lui ii plac WFF-le, tot din comoditate /ca si vanatorii sloth/, fiindca de cele mai multe ori stai in masina si savurezi pile-up-urile !
Sper ca-mi va da dreptate, daca nu- atunci il voi ruga sa fie sincer si sa-mi spuna: in cele peste 100 de activari WFF diferite,(realizare de altfel extraordinara!) cate QSO-uri a facut ?...si cate WFF-uri diferite are confirmate in logurile sale- ca vanator ? Este frumoasa activitatea WFF, dar pe departe “civilizata” d.p.d.v. radioamatoricesc : pile-up-le la DX si WFF sunt chiar urate, pline de injurii, QRM si nesimtire,… pe cand la o vanatoare de SOTA, atunci cand apare un DX toate celelalte statii se opresc si acorda prioritate acestuia pentru a lucre acel summit ! Da, este chiar…incredibil ! Cine nu crede, sa incerce sa lucreze sota si se va convinge … si asa popularitatea WFF a scazut mult in ultima vreme si poate…c-ar fi interesant un test pentru qso-uri S.O.T.A …hi ! /In ultimii 2 ani au aderat peste 50 de asociatii noi, pe listele SOTA existand deja peste 10 mii de summit-uri !/
Sunt convins ca in scurt timp numarul radioamatorilor YO participanti la SOTA va creste in acelas ritm cu al popularitatii acesteia pe glob. 73 !
zoli/yo2bp
 
Mesaje: 2
Membru din: 14 Oct 2013, 15:03

Re: SOTA - radioamatorism pe varfuri de munte

Mesajde bizzu » 14 Oct 2013, 18:17

Draga Zoli, ma bucur ca te-ai alaturat discutiei despre SOTA. Ai si tu dreptatea ta la modul general, insa (fara a vrea sa fiu neaparat avocatul lui Gigi) l-am urmarit de multe ori in activarile lui WFF - unde a muncit mai mult ca oricine altcineva din YO - si trebuie sa spun ca este o placere sa-l asculti pe Gigi in pile-up-urile din WFF. Asta e adevarul... Ah, ca in rest se mai aud si mizerii, din pacate asa este... insa as prefera sa vad jumatatea plina a paharului, deoarece de cea goala oricum nu putem scapa. Deocamdata.
"fou tous les moments cours"
Avatar utilizator
bizzu
 
Mesaje: 117
Membru din: 22 Mar 2013, 21:44
Localitate: Timisoara

Următorul

Înapoi la Discutii generale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron